JongensWaterlandkoor

Jeugdkoor Waterland is één van de tien kinderkoren van Muziekschool Waterland. Het bestaat uit gemiddeld 30 zanglustige knapen en meisjes in de leeftijd van 7 tot 15 jaar en wordt geleid door Jan Maarten Koeman. Een groot deel van de jongens en meisjes zingt ook in het selectiekoor ‘De Kickers’, maar een aantal kiest uitsluitend voor het jeugdkoor vanwege de klassieke werken. Het repertoire is dan ook gericht op medewerking aan uitvoeringen van grote koorwerken en symfonische stukken. Een vast gegeven daarbij zijn de uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion o.a. in het Concertgebouw te Amsterdam. Werken van Britten, Mahler, Berlioz en Fauré staan ook op het programma.

Er is veel vraag naar jongensstemmen voor klassieke concerten, filmprojecten en opera’s. De Nederlandse Opera vraagt regelmatig om medewerking van de koorkinderen en speciaal ook om jongens. Recent zongen jongens mee in Het Sluwe Vosje (januari 2011) en in Billy Budd (maart 2011).
Componist Louis Andriessen hoorde de jongensstemmen ook graag in zijn opera ‘a Commedia’ tijdens het Holland Festival in 2009 in theater Carré. Eerder deed hij ervaring met de kinderstemmen op in Writing to Vermeer en de Trilogie van de Laatste Dag.

Werd het 15-jarig bestaan van de koorafdeling van Muziekschool Waterland gevierd met een spectaculaire uitvoering van Orff’s meesterwerk de Carmina Burana, in 2006 stond de Carmina op het programma met het Nederlands Philharmonisch Orkest in het Concertgebouw. In 2008 zongen de jongens de Carmina opnieuw in het kader van het Reuring-festival in Purmerend.

T.g.v. het 125-jarig bestaan van de Vrije Universiteit Amsterdam werkten de jongens mee aan de operadrieluik ‘Groots en Meeslepend wil ik leven’ met het VU-Kamerkoor.
In de traditionele decemberuitvoeringen van de ‘Noten­kraker en Muizenkoning’ van Het Natio­nale Ballet in het Amsterdamse Muziektheater zijn de jongensstemmen ook te horen. Het Nederlands Philharmonisch Orkest vindt voor kinderstemmen ook altijd de weg naar de koren van Muziekschool Waterland. In het Concertgebouw werd meegewerkt aan L’enfant et les sortilèges en aan drie concerten van Mahler 3 in het Concertgebouw.

Jeugdkoor Waterland wordt ook gevraagd voor het Gergiev Festival in de Doelen in Rotterdam. In 2009 voor de opera ‘De Gebroeders Kamarazov, in 2010 voor Mahler 8.

Vraag naar solisten is er ook. Diverse jongens zongen in o.a. de Elias met het Nedpho en het Purmerends Gemengd Koor. In de concertreeks van ‘De drie Baritons’ in Carré mochten drie jongens de ‘mini-baritons’ vormen. Verder zingen jongens van De Kickers ook in musicals. als Tarzan en Ciske de Rat.
Zingen in een jongenskoor is leerzaam en leuk, niet in de laatste plaats door de extra activiteiten.
Na de jaarlijkse reeks Matthäus Passies, hoogtepunten van het jongenskoor, gaan de knapen altijd gezellig lasergamen. Ook is in de herfstvakantie een bezoek aan Parijs gebracht. Dit in het kader van een tegenbezoek aan het Franse jongenskoor Amacing Grace in Antony.