CKB Logo

Dirigent

Thijs Kramer studeerde aan het Amsterdams Conservatorium en Muzieklyceum piano, orgel en orkestdirectie bij o.a. Jaap Spaanderman, Anthon van der Horst en Péter Erös. De eerste prijs bij de Internationale Zomeracademie in Haarlem (1960) vormde de opmaat tot een carrière als organist die hem door heel Europa voerde. Zijn spel is op verscheidene platen en cd’s vastgelegd met vooral werken uit het grote romantische repertoire. Op grond van zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek ontving hij in 1991 in Parijs de zilveren medaille van de Franse Société Académique Arts Sciences Lettres.

In oktober van het jaar 2000 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht tot doctor in de muziekwetenschappen op de dissertatie Zahlenfiguren in der Musik Johann Sebastian Bachs.

Als dirigent van verschillende beroeps- en amateurkoren, waaronder sinds 1972 het Concertkoor Baarn, leidde hij talloze oratoria en diverse opera’s in concertvorm. Na periodes van werkzaamheid als repetitor, koordirigent, organist en pianist bij de Nederlandse Opera en de Omroep werd Thijs Kramer in 1988 benoemd tot dirigent van de KCOV Excelsior te Amsterdam en in 1989 tot dirigent van de Nederlandse Händelvereniging. Met deze beide grote koren voerde hij een breed scala van werken uit, waaronder de wereldpremière van de Urfassung van Mendelssohns Elias (het verdwenen manuscript dat Thijs Kramer in Engeland had opgespoord).

Op 3 april 2007 overhandigde Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, Thijs Kramer op het podium van het Concertgebouw in Amsterdam de bronzen Concertgebouwpenning. Deze penning (ingesteld in 1928) wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor het Concertgebouw.

Thijs Kramer is tevens dirigent van Vocaal Ensemble Fioretto. Verder is hij te beluisteren als solist aan de vleugel en op orgel.

Zie voor meer informatie over Thijs Kramer: www.thijskramer.info.