Frans_Fiselier

Frans Fiselier studeerde af aan het Sweelinck conservatorium bij Cora Canne Meijer en zette zijn studie voort bij William Murray te Berlijn. In 1984 won hij drie prijzen op het Internationaal Vocalistenconcours Den Bosch (categorie lied) en in 1986 ontving hij de Toonkunst-jubileumprijs,waarna hij een veelgevraagd solist werd bij vele opera en oratoriumgezelschappen in Nederland. Zo gaf hij concerten met het Orkest van het oosten, het Residentieorkest,Limburgs Symphonieorkest, het Brabants orkest, en met het Noord Nederlands orkest. Tevens werkt hij regelmatig mee met het Combattimento Consort onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Frans Fiselier maakte deel uit van de studio van de Nederlandse opera en zong daarna in diverse producties van de Nederlandse opera (Il barbiere di Seviglia, Die glückliche Hand) Opera Forum (The rape of Lucretia, Tosca) La Monnaie te Brussel (Un Ballo , Don Carlos) De Vlaamse Opera (Rigoletto, Le grand Macabre, La Fanciulla del west, Werther) het onafhankelijk toneel te Rotterdam (Cosi fan Tutte ,L’incoronazione di Poppea ,Rodelinda) en bij de Nationale reisopera (Plathee). Tevens zong hij in moderne opera’s van o.a. Klaas de Vries, Bernard van Beurden, Kees Olthuis en Martijn Padding.

In oktober 2003 zong Frans Fiselier de rol van zwarte minister in Le Grand Macabre (Ligeti) bij het B.B.C Symphony Orchestra te Londen en in februari 2004 volgde de rol van Eomolpus in Satyricon (Maderna) bij de opera van Nancy.
In 2004 zong hij in een speciale bewerking vier rollen in Mozart’s Le Nozze di Figaro met het Nederlands Blazers Ensemble en in 2005 was hij te gast bij het Gelders orkest als Guglielmo in Cosi fan tutte o.l.v. Martin Sieghart.

Tot zijn repertoire behoren o.a. Pappagano (die Zauberflöte) Figaro, il Conte (Le Nozze di Figaro) Don Alfonso, Guglielmo (Cosi fan tutte )Junius (Lucretia),Malatesta (Don Pasquale),Belcore (L’elisir D’amore), Garibaldo (Rodelinda), Falke (Die Fledermaus).

Het oratoriumrepertoire van Frans Fiselier omvat vele componisten en vele stijlperiodes (o.a. Bach’s passionen, Händel’s Messiah, Mozart’s Requiem, Mendessohn Elias, Verdi Requiem). Ook gaf hij vele liederen recitals in binnen en buitenland (o.a. voor de vereniging Vrienden van het Lied) en ook bij de Nederlandse omroepverenigingen is hij regelmatig te horen. Sinds 2006 maakt hij deel uit van het 4 family Quintet, een ensemble dat klassieke vocale muziek op een speelse manier toegankelijk wil maken voor jong en oud.