Bas_closeup

De bas-bariton Bas Kuijlenburg studeerde sociale wetenschappen, schoolmuziek en uiteindelijk solozang aan het Utrechts Conservatorium. Na zijn examen in 1992 studeerde hij onder meer verder bij Pieter van den Berg. Masterclasses met o.a. Rudolf Jansen, Charlotte Margiono en Alexander Oliver droegen verder bij aan zijn vorming als solist.

In 1996 werd hij voorgedragen voor de “Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie”. Zijn solorepertoire omvat een groot aantal oratoria en concertwerken: van Matthäus-Passion, Messiah, Schöpfung en Elias tot en met Carmina Burana. Verder werpt hij zich met gretigheid op onbekender en hedendaags repertoire.

Bas Kuijlenburg trad op in verschillende voorstellingen van Buffo Operamakers en in het internationale ‘YO!’ festival. Bij De Nederlandse Opera trad hij op in de succesvolle opera Tea van Tan Dun, geregisseerd door Pierre Audi, in voorstellingen in Tokio en Amsterdam, alsmede in Die Soldaten van Berndt Alois Zimmermann.
Juni 2004 verscheen hij er als “Depututato Fiammingo” in Verdi’s Don Carlos. Tot zijn operarollen behoren verder: Agamemnon in Iphigenie en Aulide (Gluck), Pietro in la Muette de Portici (Auber), Raimbaud in Le Comte Ory (Rossini) en Silvio in I Pagliacci (Leoncavallo).
Onlangs vervulde hij de rol van Kaiaphas in de Nederlandse versie van Jesus Christ Superstar voor Joop van den Ende Theaterproducties in 200 voorstellingen in Nederland en België.